Мікрозелень Цибуля-шнітт – гострі, запашні й соковиті паростки, які використовують у приготуванні овочевих салатів, соусів, омлетів та інших страв.
Користь
Мікрозелень Цибуля-шнітт містить бета-каротин, рибофлавін, тіамін, вітаміни В3 та РР, B9, B4, аскорбінову кислоту, величезну кількість макро- та мікроелементів. Вони допомагають позбутися від нестачі вітамінів та мінералів, запобігають застуді й захворюванням шлунково-кишкового тракту, зміцнюють імунітет.
Вирощування
Спосіб 1. У грунті.
- Наповніть лоток грунтом на 4-5 см, повинні залишитися бортики, які будуть тримати проростки.
- Розподіліть насіння мікрозелені Цибуля-шнітт по поверхні грунту, злегка утрамбуйте. Дрібні насіння, такі як брокколі, редис, рукола, крес-салат не повинні склеюватися між собою. Великі насінини повинні усіяти всю поверхню.
- Зволожте насіння з розпилювача.
- Накрийте ємність і поставте в темне тепле місце на пару днів (до 5). Щодня провітрюйте, зволожуйте за необхідності. Грунтосуміш повинна бути постійно вологою (але не мокрою!) – як віджата губка.
- Через 3-5 днів з’являються стебла мікрозелені Цибуля-шнітт – тепер вони готові оселитися на підвіконні. Чим більше світла, тим краще. Повертайте лотки, зрошуйте розпилювачем.
- Зрізайте, як тільки з’явиться декілька справжніх листків (2-3 см висоти).
- Грунт можна взяти і використовувати знову. Удобрювати не потрібно – все, що необхідно, є в насінні.
Спосіб 2. Без грунту.
- Замочіть насіння у воді на кілька годин, щоб вони набрякли і згодом швидше проросли.
- У нижню частину контейнеру для пророщування мікрозелені Цибуля-шнітт налийте води. Від поверхні води до країв ємності повинен залишатися 1 см.
- Накрийте контейнер верхньою частиною – пластикової сіточкою. Рівномірно розподіліть насіння обраної культури по решітці.
- Обприскайте насіння з пульверизатора для додаткового зволоження, і поставте в тепле і світле місце.
- Коли сіянці мікрозелені Цибуля-шнітт проростуть настільки, що їх коріння застрягне в сітці, почніть споліскувати зелень під проточною водою. Робити це потрібно 2-3 рази в день. Після ополіскування не забудьте знову наповнити контейнер водою, щоб коріння рослин діставали до води.
- Зберіть урожай молодої зелені. Залежно від швидкості росту культури, мікрозелень Цибуля-шнітт готова до вживання на 5-10 день.